Ασφαλής, αποτελεσματική και με χαμηλό κόστος
Η Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση αποτελεί μια τεχνική η οποία οδηγεί σε περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η αφαίρεση κάποιου τμήματος του στομάχου, ούτε η τοποθέτηση ξένου σώματος σ’αυτό. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με τις λοιπές μεθόδους θεραπείας της παχυσαρκίας, εξαιτίας της αποτελεσματικότητας και του χαμηλού της κόστους της. Αποτελεί μία βαριατρική επέμβαση με σύντομη νοσηλεία, άμεσα αποτελέσματα και οδηγεί σε σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής, αφού η ποσότητα φαγητού που χωράει το στομάχι είναι 3 φορές λιγότερη σε σχέση με πριν. Αυτό οφείλεται στο ό,τι «εξουδετερώνεται» η έκκριση μιας ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας και συγκεκριμένα της γρελίνης.
Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση είναι η αναδίπλωση του μείζονος τόξου του στομάχου προς το εσωτερικό του. Ουσιαστικά δηλαδή, διπλώνεται το στομάχι προς τα μέσα, χωρίς όμως να αφαιρείται τμήμα του. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η χωρητικότητα του και ο ασθενής χρειάζεται λιγότερη ποσότητα τροφής, από αυτή που χρειαζόταν πριν κάνει την επέμβαση.
Έχει αρκετά κοινά σημεία με το γαστρικό μανίκι (sleeve γαστρεκτομή), η πιο σημαντική διαφορά τους όμως είναι το γεγονός ότι στο Γαστρικό Μανίκι έχουμε αφαίρεση τμήματος του στομάχου, σε αντίθεση με την Γαστρική Πτύχωση, με την οποία το αναδιπλώνουμε.
Πολλά είναι τα θετικά στοιχεία αυτής της επέμβασης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Καταρχάς αποτελεί μία πολύ σύντομη επέμβαση και η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόνο 1 ημέρα, οπότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς να πονάει. Αποτελεί μία επέμβαση μικρής βαρύτητας και επιπλέον δεν τοποθετείται κάποιο ξένο σώμα στον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι αποφεύγονται πολλές πιθανές επιπλοκές, όπως η μόλυνση, η διάβρωση στομάχου, η μετακίνηση κλπ, που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν έπειτα από την επέμβαση δακτυλίου. Μετά το πέρας της επέμβασης, δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η μετεγχειρητική ρύθμιση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις περιπτώσεις του γαστρικού δακτυλίου. Τέλος η λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι φυσιολογική και ο ασθενής δε περιορίζει τις διατροφικές του επιλογές.
Όσο αφορά τους κινδύνους της γαστρικής πτύχωσης, η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες βαριατρικές επεμβάσεις, με μηδενική θνητότητα. Ακόμα και σε περιπτώσεις σπάνιων επιπλοκών, όπως για παράδειγμα το σπάσιμο κάποιου ράμματος, δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Τέλος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην επέμβαση γαστρικής πτύχωσης, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, είναι το χαμηλό της κόστος.
Σωτήρης Γαβριήλ
Ειδικός Χειρουργός Ι Παχυσαρκία, Ογκολογία, Πεπτικό