Έως τώρα το κόστος ασφαλιστικών εισφορών, σε ΟΑΕΕ κλπ. ασφαλιστικά ταμεία, για την ασφάλιση εταίρων ή φυσικών προσώπων που ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, ήταν κάτι το δεδομένο και σταθερό.
Ο υπολογισμός των εισφορών γινόταν σύμφωνα με τις ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες προ- έκυπταν από τα έτη ασφάλισής, στον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα.
Από 1/1/2017, τα πάντα άλλαξαν.
Πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές σε κάποιες περιπτώσεις, υπολογίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα που αναλογεί στον ασφαλισμένο.
Και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλες;
Γιατί σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν τα κέρδη που αντιστοιχούν σε εταίρους ΙΚΕ οι οποίοι δεν είναι διαχειριστές, καθώς και τα κέρδη των μετόχων ΑΕ οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο ΔΣ αυτής.
Τα νέα δεδομένα ως προς το ασφαλιστικό κόστος, δημιούργησαν, πολλά ερωτήματα.
Τι εταιρία να δημιουργήσω, μήπως να κάνω μετατροπή της υπάρχουσας, ποιες αμοιβές δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, με τα δεδομένα που έχω με συμφέρει να έχω επιχείρηση, μήπως να κάνω διακοπή δραστηριότητας;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που πλέον διατυπώνονται σε καθημερινή βάση.
Μέχρι τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επιχειρηματίας που ζητούσε από τον λογιστή του φοροτεχνικό σχεδιασμό προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του, δεν έκανε το ίδιο για τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις γιατί αυτές ήταν σταθερές.
Τώρα όμως;
Τώρα πλέον, περισσότερο από ποτέ ο καθένας ο οποίος ασκεί ή πρόκειται να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, χρειάζεται να κάνει και σωστή πρόβλεψη-προγραμματισμό ασφαλιστικών εισφορών.
Σήμερα, με το φορολογικό κόστος στα ύψη, σε όλες τις επιχειρήσεις, συναθροιζόμενο με το επίσης αυξημένο κόστος ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις με μέση κερδοφορία και άνω, πέρα των άλλων, για να υπάρξει μια επιχείρηση απαιτείται σωστό επιχειρηματικό πλάνο και θέληση για ορθό οικονομικό προγραμματισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε το λογιστήριό σας, τόσο σε λογιστικά και φοροτεχνικά θέματα, όσο και ως προς τον προσδιορισμό και απόδοση των ασφαλιστικών σας εισφορών, κάνοντας χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας, επιδιώκοντας την επίτευξη του μικρότερου δυνατού κόστους φόρου-ασφαλιστικών εισφορών.
Πηγή: Τεχνολογιστική