Άυλη συνταγογράφηση:
Από σήμερα άρχισε η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον ασφαλισμένο.
Η μόνη διαφορά είναι ότι ο ιατρός δεν χρειάζεται να προβεί σε εκτύπωση της συνταγής αλλά ο ασθενής θα λάβει ένα SMS στο κινητό του με το barcode της συνταγής. Η εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο πραγματοποιείται μέσω του barcode ή του ΑΜΚΑ βάσει των σχετικών οδηγιών ( https://www.e-syntagografisi.
Κλασική συνταγογράφηση λόγω COVID-19:
Βάσει των οδηγιών του ΠΙΣ (14/03/20), ο ασθενής επικοινωνεί με τον ιατρό τηλεφωνικά και ο ιατρός προβαίνει σε λήψη ιστορικού, είσοδο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα από το ΑΜΚΑ του ασθενούς και αναγραφή απλής ή τρίμηνης / εξάμηνης συνταγής σε χρόνια νοσήματα. Ο σκοπός της προεργασίας είναι να περιορισθεί η διαμονή του ασθενούς στο χώρο του ιατρείου.
Επανέκδοση συνταγών χρονίως πασχόντων:
Βάσει του άρθρου 49 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 68Α-20/03/20), δίνεται η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για χρόνιους πάσχοντες, βάσει των σχετικών οδηγιών (https://www.e-prescription.
Πλαίσιο εξυπηρέτησης:
Για τους ελευθεροεπαγγελματίες πιστοποιημένους ιατρούς και συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΥΥ με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, εξακολουθεί και ισχύει το προηγούμενο πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολιτών (έκδοση φορολογικού παραστατικού, υποβολή επίσκεψης στον ΕΟΠΥΥ, κλπ). Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνεται η υιοθέτηση τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών εφαρμογών (e-mail, fax, internet, κλπ) όταν είναι εφικτό, προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών.
Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Πατρών