Γράφει ο Ομ. Καθηγητής Χρήστος Λιάπης ,Διευθυντής Κλινικής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τα στατιστικά στοιχεία του 2016 δείχνουν ότι κατά την τελευταία 25ετία ο απόλυτος αριθμός θανάτων από εγκεφαλικό αυξήθηκε κατά 40%. Η πρόβλεψη είναι ότι στα προσεχή 40 χρόνια, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί με τη μεγαλύτερη επίπτωση στις ηλικίες άνω των 75 ετών και ιδίως στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Παρότι η μεταβολή των παραγόντων κινδύνου υπόσχεται βελτιώσεις, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική θεραπεία δεν απαντά στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή είτε λόγω μη καλής συμμόρφωσης ή εξαιτίας γενετικών διαφορών που επιδρούν στη φαρμακοδυναμική αυτών των θεραπειών.
Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, δημιουργήθηκε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «CAROTID» σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών αναλύσεων και συνδυασμών στην προσπάθεια επιλογής της βέλτιστης θεραπείας για τον ασθενή με στένωση καρωτίδων. Αυτό, παράλληλα με τη μείωση των επιπλοκών από την εφαρμογή ανοιχτών ή ενδαγγειακών επεμβάσεων, θα βελτιώσει συνολικά την πρόγνωση των ασθενών αυτών.
Επιπλέον, η εγκεφαλική ισχαιμία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις γνωσιακές λειτουργίες των ασθενών. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης της κυκλοφορίας φαίνεται ότι βελτιώνουν τις λειτουργίες αυτές. Η επιλογή του τύπου της επεμβάσεως (ανοιχτή ή ενδαγγειακή) σε συνδυασμό με τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα εξετάζονται σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες.
Παράλληλα, οι ασθενείς με πρώιμα σημεία αθηροσκλήρωσης όπως ασβέστωση των αρτηριών έχουν ανάγκη από εντατική υπολιπιδαιμική αγωγή για να προληφθούν στη συνέχεια οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης.
Ασθενείς με κρίσιμη ισχαιμία άκρων εμφανίζουν σε σημαντικό ποσοστό (30%) νεοπλασίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί και πρέπει να ερευνώνται. Οι χημειοθεραπείες όπως με αντιαγγειογενετικούς παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο των φλεβικών όσο και των αρτηριακών θρομβώσεων και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή. Πάντως, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δίνει παρόμοια άμεσα καλά αποτελέσματα με τους ασθενείς χωρίς νεοπλασία.
Η Κλινική Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής διαθέτει σημαντική εμπειρία στις επεμβάσεις αυτές και συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες, όπου μοιράζεται την εμπειρία της με κορυφαίους ιατρούς από όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε κορυφαίες επιστημονικές συναντήσεις, όπως το 43rd Annual VEITH Symposium στη Ν. Υόρκη, το 6th MUNICH VASCULAR CONFERENCE(MAC) στο Μόναχο, το 7th Lisbon Vascular Forum στη Λισαβόνα και το 7th International Congress Aortic and Peripheral Surgery “HOW TO DO IT” στο Μιλάνο.
Πηγή: Ιατρικός Κόσμος