Η κίνηση των νεφροπαθών στις ιδιωτικές κλινικές έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των προβλημάτων στις δημόσιες δομές, πάνω από 2% και η τάση είναι ανοδική. Οι δυσκολίες των νεφροπαθών και των ιδιωτικών κλινικών.
‘Γολγοθά” ανεβαίνουν οι 10.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάζονται λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν στα μηχανήματα που υπάρχουν στις μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν στις δημόσιες δομές, του ανύπαρκτου προσωπικού ή λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής, να αναζητήσουν τις απαιτούμενες αιμοκαθάρσεις για να ζήσουν στις ιδιωτικές κλινικές.
Όμως, και αυτές λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους αλλά και του περιορισμένου προϋπολογισμού βρίσκονται στα όριά τους, ενώ φήμες λένε ότι έπονται μέχρι τα τέλη του χρόνου 3-4 λουκέτα.
Επιχειρηματίας από τον δευτεροβάθμια περίθαλψη αποκάλυψε στο Iatronet, ότι η κίνηση των νεφροπαθών στις ιδιωτικές κλινικές έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των προαναφερθέντων προβλημάτων πάνω από 2% και η τάση είναι ανοδική. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε τα γνωστά σε όλους προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και η κατάρρευση της υγείας στη χώρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αν και έχουν καταστραφεί σε όλα τα επίπεδα θέλουν να ζήσουν. Ανεξάρτητα λοιπόν από τα όποια προβλήματα, υποστηρίζει ο ίδιος αυτοί οι άνθρωποι για να επιβιώσουν πρέπει να κάνουν 3 αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, όμως, στα όριά τους βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές που κάνουν αιμοκαθάρσεις, όπως και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν μέσα σε ιδιωτικές δομές. Δεν είναι μόνο οι καθυστερημένες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και το ύψος της αποζημίωσης που δεν επαρκεί για να έχει ο νεφροπαθής την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών που πρέπει, μας λέει κορυφαίος παράγοντας του χώρου. Εξαιτίας αυτών των δυσχερών καταστάσεων, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι 3-4 ιδιωτικές κλινικές που στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα υγείας θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Χαρακτηρηστικά, οι Ιδιωτικές Κλινικές που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά με τις αιμοκαθάρσεις πληρώνονται για κάθε μία πράξη με 132 ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό υπολογιστούν οι περικοπές τότε το ποσό φθάνει στα 110 ευρώ και από αυτό δεν έχουν αφαιρεθεί τα λειτουργικά έξοδα της κλινικής (μισθοί, συντήρηση μηχανημάτων κ.λπ.) Αντίστοιχα οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν ως τμήματα μέσα σε ιδιωτικές δομές πληρώνονται την αιμοκάθαρση με 125 ευρώ, όπου αν αφαιρεθούν οι περικοπές καταλήγει στα 105 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις αιμοκαθάρσεις είναι 110 εκατ. ευρώ και έχει γίνει αίτημα από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να αυξηθεί κατά 10 εκατ. ευρώ.