Υπουργική Απόφαση, με την οποία ουσιαστικά καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ ακόμη και στο ΙΚΑ -με εξαίρεση όσους ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα- εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η μετάβαση στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας θα ολοκληρωθεί σε βάθος 6ετίας, ενώ θα συνοδευθεί και από άλλα μέτρα αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, η Υπ.Απόφαση (δείτε την εδώ) προβλέπει σταδιακή αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έτσι ώστε μέχρι την 1.1.2022 να διαμορφωθούν στα 62 χρόνια για όσους έχουν 40 χρόνια προϋπηρεσίας και στα 67 για όσους έχουν 35 χρόνια προϋπηρεσίας.
Στο άρθρο 4 της Απόφασης, πάντως, ορίζεται ότι “θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε”.
Η απόφαση με θέμα: “Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1.1.2022, σύμφωνα με τους πίνακες της περίπτωσης 6, της υποπαραγράφου Ε3, της παραγράφου Ε, του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄)” αποτελεί πάντως ένα μόνο από τα κομμάτια του “πάζλ”. Κι αυτό διότι παράλληλα με την απόφαση για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του Νοεμβρίου και σε γενικότερη τροποποίηση της δομής του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, δε, θεωρείται αναπόφευκτο και το να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οδηγώντας σε νέες σημαντικές μειώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά όπως εκτίμησε η Κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, από τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.