Νέο «βήμα» διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής γ.γ. ανέφερε:
«Είμαστε στην πρώτη φάση υλοποίησης. Είναι ανοιχτή η προκήρυξη για τη στελέχωση αυτών των πρώτων Τοπικών Ομάδων Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει έναν σχεδιασμό –σ’ αυτήν την πρώτη φάση– για ανάπτυξη έως 239 τέτοιων δομών σε όλη τη χώρα.
Είκοσι πέντε (25) απ’ αυτές θα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η προκήρυξη είναι ανοιχτή από τις 5 Αυγούστου και λήγει την επόμενη Παρασκευή, αφορά την πρόσληψη για ένα διάστημα, που θα φθάσει μέχρι τα 4 χρόνια, περίπου 3.000 ανθρώπων.
Από αυτούς, 1.200 θέσεις είναι γιατρών, είναι γιατροί γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής και νομίζουμε ότι στο κομμάτι ειδικά των γιατρών, τα κίνητρα που δίνουμε είναι αξιοσημείωτα για τη χώρα, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Έχουμε καταφέρει, έχουμε προσπαθήσει να αντιστοιχήσουμε την αμοιβή με το επίπεδο της αμοιβής του επιμελητή Α΄. Είναι σημαντικό ποσό, ιδίως για κάποιον νεοεισερχόμενο στο σύστημα. Είναι ένα νέο βήμα διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από πάρα πολλά χρόνια».
Ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ακόμη ότι από μισθολογική άποψη «τα κίνητρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα». Επίσης, όπως είπε, θα υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά των γιατρών, που θα εξασφαλίζουν καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σ΄ αυτούς.
«Μέσα από αυτή την προκήρυξη, ειδικά γι’ αυτές τις ειδικότητες, το υπουργείο Υγείας δίνει ένα σήμα ότι “ελάτε”, γιατί αυτή είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και επιστημονικής εξέλιξης μέσα στο σύστημα» είπε ο κ. Βαρδαρός.
Υπογράμμισε δε ότι η ανταπόκριση των γιατρών είναι θετική και «σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερη και απ’ αυτό που περιμέναμε. Στους παιδιάτρους είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα απ’ αυτό που υπολογίζαμε».
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι, με αφορμή την 82η ΔΕΘ, το υπουργείο Υγείας μπαίνει σε έναν κύκλο επαφών: «Θα συναντηθούμε με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θα έχουμε μια επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και θα δούμε κατά βάση πώς κινούμαστε και ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας».
Πρόσθεσε δε ότι οι δομές απεξάρτησης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά, με πολύ καινοτόμες και αποτελεσματικές δράσεις στο κομμάτι και της πρόληψης των εξαρτήσεων, αλλά πολύ περισσότερο της αντιμετώπισης και εναλλακτικής θεραπείας των εξαρτώμενων ατόμων».