Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στη Ρευματολογία έλαβε ο Διευθυντής Ρευματολογίας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Καθηγητής Γεώργιος Κήτας
Βραβείο απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στον κ. Γεώργιο Κήτα για το σημαντικό του εγχώριο και διεθνές έργο στην ανάδειξη της δυναμικής της Ρευματολογίας στη χώρα μας, κατόπιν εισηγήσεως των Ακαδημαϊκών Καθηγητών Μουτσόπουλου και Ρούσσου.
Ο κ. Γ. Κήτας MD, PhD, FRCP γεννήθηκε στα Ιωάννινα, αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1979-1985). Μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έκανε διδακτορικές σπουδές στην Ανοσολογία (1986-1989) και ειδικεύτηκε στην Παθολογία και Ρευματολογία (1989-1995). Το 1996 επιλέγη ως ο νεότερος Διευθυντής Ρευματολογίας της εποχής του, αναπτύσσοντας απο του μηδενός μια απο τις μεγαλύτερες μονάδες Ρευματολογίας και Χρόνιου Πόνου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dudley όπου υπηρξε, μεταξύ πολλών άλλων θέσεων, Διοικητής του Τομέα Χρονίων Νοσημάτων και Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, και όπου εξακολουθεί να είναι Διευθυντής Ακαδημαϊκής Έρευνας και Ανάπτυξης. Από το 2006 είναι Καθηγητής Κλινικής Ρευματολογίας στη μονάδα Επιδημιολογίας ‘κατά της αρθρίτιδας’ του Πανεπιστήμιου του Manchester και από το 2007 Καθηγητής Συμπεριφεριολογικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Από το 2011 είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Ρευματικών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο ‘Υγεία’.
Ο κ. Κήτας ηγείται της ομάδας έρευνας συννοσηρότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για την οποία χρηματοδοτήθηκε, από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές, με περισσότερες από 15 εκατομμύρια λίρες, είναι ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος διεθνών δικτύων καρδιαγγειακής έρευνας στα αυτοάνοσα νοσήματα και επικεφαλής ερευνητής της μεγαλύτερης στον κόσμο μελέτης μείωσης καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει περισσότερες από 480 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά (h factor 85, >30,000 βιβλιογραφικές μνείες), βάσει των οποίων κατατάσσεται 15ος απο >106.000 στην παγκοσμια καταταξη ειδικών στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα του συνετέλεσε ουσιαστικά στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας των ρευματικών νοσημάτων σε διεθνές επίπεδο, και στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών από Βρετανικούς, Ευρωπαϊκούς και άλλους οργανισμούς για την αντιμετώπισή τους. Είναι επίσης Αξιολογητής σε πολλούς Οργανισμούς Χρηματοδότησης Έρευνας ανά τον κόσμο, καθώς και Ειδικός Αξιολογητής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 9 χώρες, συμπεριλαμβανομενων της Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Νότιας Αφρικής και Hong Kong.
Έχει υπάρξει συντάκτης ή μέλος της Συντακτικής Επιτροπής 6 διεθνών περιοδικών, και αξιολογητής σε περισσότερα από 40 περιοδικά του επιστημονικού κλάδου του. Με σκοπό τη διεθνή ανάδειξη της επιστημονικής προσφοράς της Ρευματολογίας στη χώρα μας, ανέλαβε τη Διεύθυνση Σύνταξης του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας “Ελληνική Ρευματολογία” το οποίο μετέτρεψε σε Διεθνες, διαδικτυακό, Αγγλόφωνο περιοδικό με την ονομασία “Mediterranean Journal of Rheumatology”. Κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα (<5 ετών) την αναγνώριση του και την ένταξη του σε 15 οργανισμούς καταχώρησης συμπεριλαμβανομένου του PubMed Central και SCOPUS καθώς και τη μεγάλη επισκεψιμότητα του (>80000) από συναδέλφους ανά τον κόσμο. Το Ιατρικό αυτό περιοδικό είναι μία από τις ελάχιστες επιστημονικές εκδόσεις με διεθνή απήχηση από την χώρα μας, και αυτή η επιτυχία έλαβε ιδιαίτερη μνεία από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της επιτροπής Ειδικότητος Ρευματολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, Ιδρυτικό μέλος του μοναδικού στην Ευρώπη Κοινοτικού Κέντρου πληροφόρησης και αρωγής ρευματοπαθών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής Heberden και Προεδρος της ομάδας καρδιαγγειακής συννοσηρότητας της Βρετανικής Ρευματολογικής Εταιρείας, μέλος της ομάδας πρόληψης και θεραπείας καρδιαγγειακού κινδύνου ρευματοπαθών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρευματολογίας (EULAR) και προεδρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ρευματοπαθείς στην Ελλάδα.
Για την προσφορά του στο χώρο της Ρευματολογίας έχει λάβει διάφορες Εθνικές και Διεθνείς διακρίσεις συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, ερευνητικών διακρίσεων από τη Βρετανική, Σουηδική και Ινδική Ρευματολογική Εταιρεία, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ρευματολογίας και την Αμερικανική Ψυχοσωματική Κοινότητα, Βραβείων Κλινικής Αριστείας στη Μεγάλη Βρετανία, Τιτλων Επισκέπτου ή Επίτιμου Καθηγητή από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Mayo Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών, Aarhus της Δανίας, και Wolverhampton της Αγγλίας, επίτιμου μέλους του Εθνικού Οργανισμού ‘Η άσκηση ειναι φάρμακο-Ελλάς’, ενώ έχει ανακηρυχτεί επίτιμος Διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πατρών.
Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί για τον Κύριο Κήτα την ανώτατη τιμητική διάκριση που έχει λάβει στη χώρα μας και βασικό κίνητρο για την συνέχιση των προσπαθειών του για την περαιτέρω εξέλιξη της έρευνας και εκπαίδευσης στη Ρευματολογία και της παροχής υψίστου επιπέδου κλινικών υπηρεσιών σε άτομα με ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας και το εξωτερικό.