Αρχική Εκλαϊκευμένα ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

από editor

Συντακτική ομάδα Doctoranytime

Μεγαλώνοντας, αυξάνονται και οι ανάγκες να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις  βιταμίνες που χρειάζεται καθώς υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην απορρόφησή τους. Ιδανικά αυτό είναι καλό να συμβαίνει μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.

Βιταμίνη D

Το ασβέστιο, το οποίο βοηθά τους μύες να λειτουργούν σωστά και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των οστών τείνει να απορροφάται δυσκολότερα όσο μεγαλώνουμε. Γι’ αυτό και στις μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται η οστεοπόρωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πρόσληψη ασβεστίου από πηγές όπως είναι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο χρειάζεται όμως και η  βιταμίνη D. Μια από τις κυριότερες πηγές είναι ο ήλιος. Ωστόσο, μεγαλώνοντας το σώμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να μετατρέψει το φως του ήλιου σε βιταμίνη D όπως και στο να προσλάβει την ίδια ποσότητα βιταμίνης από την τροφή. Μερικές προτεινόμενες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

Τα καλύτερα εστιατόρια κοντά μου

Βιταμίνη Β12

Πολύ σημαντική για την δημιουργία κυττάρων αίματος και νεύρων είναι η βιταμίνη Β12, την οποία βρίσκουμε στα ψάρια, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Πολλές παθήσεις που εκδηλώνονται με το πέρας της ηλικίας κάνουν πιο δύσκολη την απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη.

Βιταμίνη Β6

Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο απαραίτητη είναι η βιταμίνη Β6 καθώς είναι η βιταμίνη που σχετίζεται με την μνήμη, η οποία συχνά ατροφεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ρεβίθια, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά είναι μερικές τροφές που μπορείς να βρεις την βιταμίνη που χρειάζεσαι. Πιο απαραίτητες είναι και οι φυτικές ίνες, μεγαλώνοντας οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Άλλα στοιχεία

Η λήψη φαρμάκων καθώς και αρκετές μακροχρόνιες παθήσεις υγείας μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο, που πολλοί ηλικιωμένοι καταναλώνουν λιγότερο βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών, την παραγωγή πρωτεΐνης και την σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Ξηροί καρποί, σπόροι και διάφορα πράσινα λαχανικά ενδείκνυνται για την πρόσληψή του.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά τα βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο και κάποια έλαια τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Στην πρόληψη ασθενειών όπως η άνοια, κάποια είδη καρκίνου αλλά και θυρεοειδή συμβάλλει το σελήνιο. Ένα-δύο φιστίκια Βραζιλίας ημερησίως είναι αρκετά. Όσον αφορά την προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή πίεση και την οστεοπόρωση ευεργετικό είναι το κάλιο που βρίσκεται στις μπανάνες, το σπανάκι, το γάλα και το γιαούρτι.

Ο ψευδάργυρος με την σειρά του βοηθά στην ενδυνάμωση των αισθήσεων της όσφρησης, της γεύσης, της όρασης που ασθενούν με τα χρόνια καθώς και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τον εντοπίζουμε στα στρείδια πρώτα απ’ όλα και ύστερα στο βόειο κρέας, τα καβούρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Πιθανότατα να έχεις ακούσει και για την σημασία που έχουν τα προβιοτικά, των βακτηρίων εκείνων που είναι φιλικά προς το έντερο μιας και βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα και στις αλλεργίες. Βρίσκονται στο γιαούρτι, το λάχανο τουρσί ή ως συμπλήρωμα και λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό για την μέγιστη ασφάλεια.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θεωρείται αρκετή η διατροφή για την πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων υπάρχει η εναλλακτική του συμπληρώματος διατροφής, το οποίο βέβαια πρέπει να αποφασίζεται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου.

 

ΠΗΓΗ: https://www.care.gr/post/11737/aparaitites-vitamines-oso-megalonoume

Μπορεί επίσης να σας αρέσει