Αρχική Εκλαϊκευμένα ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

από admin

Τι είναι ο καταρράκτης;voudouri

Μέσα στον οφθαλμικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός, ο οποίος μας επιτρέπει να βλέπομε με ευκρίνεια. Η γήρανσις του κρυσταλλοειδούς φακού λέγεται καταρράκτης.

Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού παρουσιάζεται αρχικά σαν σκλήρυνση του κέντρου του και στην συνέχεια σαν θόλωση των στοιβάδων του.

Η συνηθισμένη αυτή ασθένεια δεν είναι προνόμιο μόνο των ηλικιωμένων. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη , μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη.

Είναι δυνατό να προκληθεί, δηλαδή, και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες) ή ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση ( συγγενής καταρράκτης ).

Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Είναι προοδευτική και εμφανίζεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι. Όταν αναπτυχθεί ο καταρράκτης ο φακός γίνεται αδιαφανής με αποτέλεσμα το φως να μην περνά στον αμφιβληστροειδή. Φυσική συνέπεια η ελάττωση της όρασης, κυρίως μακριά.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του καταρράκτη;

Συνήθη συμπτώματα είναι, μειωμένη μακρινή ή κοντινή όραση, εξασθένηση στην αντίληψη των χρωμάτων, θάμβος & μείωση της ευαισθησίας των αντιθέσεων σε φωτεινό περιβάλλον. Επίσης εμφάνιση ή επιδείνωση μυωπίας,λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα (όπως ακτίνες γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων κατά την βραδινή οδήγηση).

Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν  ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (ανάγνωση εφημερίδας, οδήγηση αυτοκινήτου) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί . Η παλιά αντίληψη -ας ΄τον να ωριμάσει – δεν ισχύει πια, γιατί ακολουθούνται άλλες μέθοδοι εγχείρησης και οπτικής διόρθωσης.

Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων ή την νεότερη οπτική βιομετρία για τον προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί.

Ο καταρράκτης είναι μία νόσος η οποία θεραπεύεται και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίζονται.

Εάν κάποιος δεν χειρουργήσει τον καταρράκτη μπορεί να αναπτύξει υψηλή πίεση και να χάσει το φως του. Δυστυχώς στις χώρες που δεν είναι αναπτυγμένες ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία τυφλότητας.

Πώς γίνεται η εγχείρηση ;

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο.katarraktis-1-large

Κατά την διάρκεια της ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με υπέρηχο ή laser ή και τα δύο από μια μικροσκοπική τομή 1,4 έως 2,7 χιλιοστών. Στη  συνέχεια από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα συγχρόνως με το χειρουργείο του καταρράκτη να γίνει η διόρθωση της προ υπάρχουσας υπερμετρωπίας – μυωπίας – αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Αυτή είναι η διαθλαστική προσέγγισης του ασθενούς που θα χειρουργηθεί για καταρράκτη και τον απαλλάσσει από την χρήση γυαλιών.

Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση νέων ενδοφακών (PremiumIOLs) και ειδικής μελέτης προεγχειρητικά  με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι φακοί που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικής ποιότητας πιστοποιημένοι από την Αμερική (FDA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (CEO).

Στόχος μας είναι η καλύτερα δυνατή  όραση για όλους. Μια ακόμα πιο προηγμένη αντιμετώπισης των ασθενών μας είναι ότι μπορούν να χειρουργήσουν και τα δύο μάτια την ίδια μέρα. Αυτό γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, σύμφωνα με διεθνείς κανόνες. Η διάρκεια του χειρουργείου του καταρράκτη κατά μέσο όρο είναι 10-15 λεπτά.

Συνήθης ερωτήσεις:

1. Θα μείνω στο νοσοκομείο γιατρέ, θα κάνουμε ενέσεις ή γενική αναισθησία;

Όχι, η επέμβαση πραγματοποιείται στο χειρουργείο, ο χώρος διαθέτει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και είναι φτιαγμένος σύμφωνα με τις τελειότερες και πάντα ελεγχόμενες προδιαγραφές. Ο ασθενής δεν νοσηλεύεται και πηγαίνει στο σπίτι του αυθημερόν. Δεν χρησιμοποιούνται ράμματα και το μάτι παραμένει ανοικτό χωρίς επιδέσμους. Η αναισθησία γίνεται με χρήση σταγόνων και μόνο. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα εξειδικευμένος, έμπειρος αναισθησιολόγος προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς με ιδιαίτερο άγχος ή με διάφορα προβλήματα υγείας.

 2.Πόσο γρήγορα επανέρχεται η όραση;

όλοι οι ασθενείς μετά το χειρουργείο του καταρράκτη είναι ικανοί να βαδίζουν και να βλέπουν αρκετά ικανοποιητικά. Σε 24 ώρες μετά το χειρουργείο που είναι η πρώτη επανεξέτασης εάν δεν υπάρχουν ειδικά προβλήματα οι ασθενείς έχουν εξαιρετική όραση και μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους λειτουργίες.

3. Τι χρειάζεται να προσέξω μετά;

Ο ασθενής μπορεί με ασφάλεια πια λόγω των πολύ μικρών τομών που κάνουμε να έχει τις καθημερινές του δραστηριότητες, μπορεί να γυμνάζεται και συνεχίσει τα σπορ που κάνει. Δεν τρίβουμε όμως το μάτι μας και για τις κυρίες δεν βάφουν τα μάτια τους για 3 εβδομάδες. Επίσης οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν την επόμενη ημέρα.

4. Ποιες είναι οι επιπλοκές στην επέμβαση καταρράκτη;

Το χειρουργείο του καταρράκτη είναι τα ασφαλέστερο χειρουργείο στην σημερινή ιατρική πράξη. Οι επιπλοκές σε έμπειρα χέρια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πάντοτε περιγράφουμε με σαφήνεια και λεπτομέρεια τις σπάνιες επιπλοκές μιας επέμβασης καταρράκτη όπως μόλυνση, φλεγμονή, χοριοειδική αιμορραγία, διαθλαστικό σφάλμα. Όλα αυτά όμως μπορεί να τα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους χειρουργούς οπισθίου ημιμορίου όπου το νοσοκομείο μας διαθέτει.

5. Εμφανίζεται πάλι o καταρράκτης;

Όχι. Ο καταρράκτης είναι ο δικός μας φακός ο οποίος αφαιρείται και στη θέση του μπαίνει τεχνητός φακός.

Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά (15-30%) είναι η θόλωση της κάψας του φυσικού φακού μας την οποία περιέχεται και ο ένθετος φακός. Αυτό αντιμετωπίζεται στο ιατρείο εύκολα και άμεσα με εφαρμογή  YagLaser.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει