Την πάγια θέση του, ότι δηλαδή ελληνικές και ξένες εταιρίες θα πρέπει να έχουν “κοινό όραμα”, αλλά και κοινή αντιμετώπιση από την Πολιτεία εξέφρασε από το βήμα του Healthworld Conference, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Πασχάλης Αποστολίδης.
Όπως ανέφερε, ο κλάδος του φαρμάκου στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, επενδύοντας στην έρευνα, αυξάνοντας το ΑΕΠ της Ελλάδας αλλά και αποτελώντας “συμμάχους για τη ‘θεραπεία’ του συστήματος υγείας και τη χάραξη στρατηγικής με επίκεντρο τον άνθρωπο”.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή η μόνη ενδεδειγμένη στρατηγική είναι “η συνέργεια του τοπικού με το διεθνή επιχειρηματικό παράγοντα”, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να “διαμορφώσει έναν ισχυρό ενιαίο κλάδο φαρμακευτικό κλάδο με ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία τόσο στο πεδίο της Υγείας, όσο και στο χώρο της Ανάπτυξης“.
Το φάρμακο ως μοχλός ανάπτυξης
Παρά τη δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία άλλωστε οι αριθμοί καταδεικνύουν πως ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως κάθε θέση εργασίας στον κλάδο υποστηρίζει και επηρεάζει περίπου 6 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ.
“Οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι μακράν πρώτες στην επένδυση στην έρευνα, πανευρωπαϊκά ο Κλάδος επενδύει σε έρευνα το 20% του τζίρου του κάθε χρόνο” τόνισε ο κ. Αποστολίδης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για κάθε επιπλέον επένδυση 10 εκ. ευρώ υπάρχει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 22 εκ. ευρώ, επιπλέον αύξηση κατά 5,18 εκ. στα έσοδα του Κράτους και δημιουργία 436 νέων θέσεων εργασίας
Πηγή: stogiatro.gr