Γράφει ο Ανδρέας Φρετζάγιας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας σχετικά με τον ύπνο των νεογνών και των βρεφών, οι συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι & στην οικογένεια επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του ύπνου τους. Πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρησιμοποιούν πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό όμως, είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή.
Η χρήση της πιπίλας στα βρέφη
- Η πιπίλα ενδείκνυται να προσφέρεται τόσο κατά τον νυχτερινό ύπνο όσο και κατά τη διάρκεια των μικρής διαρκείας διαστημάτων ύπνου μέσα στην ημέρα.
- Όταν το νεογνό ή το βρέφος δεν την επιθυμεί, ενδείκνυται να μην εκβιάζεται. Αν στη διάρκεια του ύπνου την αφήνει, δεν την επανατοποθετούμε στο στόμα.
- Η πιπίλα δεν πρέπει ποτέ να περνά με κορδόνι από το λαιμό, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν πρέπει να προσαρμόζεται στα ρούχα του μωρού.
- Να μη προσαρμόζονται στον κρίκο της πιπίλας μικρά αντικείμενα, όπως κουκλάκια.
- Στα θηλάζοντα βρέφη, η πιπίλα πρέπει να προσφέρεται μόνο μετά την εγκατάσταση της γαλουχίας. Αντίθετα, σε όσα βρέφη βρίσκονται σε τεχνητή διατροφή, μπορεί να προσφέρεται η πιπίλα εξ αρχής. Δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσον ο θηλασμός του αντίχειρα ή των δακτύλων γενικότερα ασκεί προστατευτική δράση.
- Γενικά, η χρήση της πιπίλας, ενδείκνυται μέχρι την ηλικία του 1 έτους, αλλά καλό είναι να ξεκινά 15 μέρες μετά την έναρξη της γαλουχίας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να απομακρύνεται σταδιακά.
Γενικές οδηγίες για τις συνθήκες στο σπίτι & στην οικογένεια
- Ενθαρρύνεται ο μητρικός θηλασμός και μάλιστα αποκλειστικά για τους 6 πρώτους μήνες τουλάχιστον.
- Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και του καπνίσματος στη διάρκεια της κύησης, ακόμα και του παθητικού καπνίσματος. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν το βρέφος μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με καπνίζοντες γονείς.
- Να αποφεύγεται από τη μητέρα η χρήση αλκοόλ ή ψυχοτρόπων ή ναρκωτικών ουσιών, μόνων ή σε συνδυασμό, τόσο κατά την κύηση όσο και μετέπειτα.
- Να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του παιδιού και η κάλυψη του κεφαλιού του. Να ελέγχεται το σώμα για πιθανά σημεία υπερθέρμανσης (εφίδρωση ή πολύ ζεστός θώρακας στην επαφή).
- Τα βρέφη πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμών. Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο των εμβολιασμών, όχι μόνο στην υγεία γενικότερα αλλά και στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
- Να μη χρησιμοποιούνται είδη του εμπορίου, τα οποία διαφημίζονται ως αποτρεπτικά του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, εφόσον δε συνάδουν με τις συστάσεις για ασφαλές περιβάλλον ύπνου.
- Να μη χρησιμοποιούνται συσκευές παρακολούθησης της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας στο σπίτι, όπως για παράδειγμα, αυτές που ανιχνεύουν επεισόδια άπνοιας ή βραδυκαρδίας ή στηρίζονται σε παλμική οξυμετρία.
- Το βρέφος να τοποθετείται μπρούμυτα μόνο όταν είναι ξύπνιο και δραστήριο, με σκοπό και την ενδυνάμωση των μυών της ωμικής ζώνης αλλά και την αποφυγή πλαγιοκεφαλίας θέσης ή βελτίωσή της όταν έχει ήδη αναπτυχθεί.
- Το φάσκιωμα του βρέφους είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα εάν το βρέφος έχει την ικανότητα να αλλάζει από την ύπτια θέση σε πρηνή.
Το κείμενο είναι βασισμένο στις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (2016;138(5):e20162938 και 2016;137(1):e20153665)
Πηγή: Περιοδικό Ιατρικός Κόσμος