Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, δηλαδή ο οργανισμός μας χρειάζεται μικρές μόνο ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι ασήμαντος.
Η πιο γνωστή δράση του ψευδαργύρου σχετίζεται με το κρυολόγημα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να επισπεύσει σημαντικά την ανάρρωση. Επίσης, το μέταλλο εμπλέκεται στην παραγωγή ορμονών, στην ανάπτυξη και στην πέψη και ταυτόχρονα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Επειδή ο οργανισμός μας δεν διαθέτει σύστημα αποθήκευσης του ψευδαργύρου, πρέπει να τον λαμβάνουμε συστηματικά από τις τροφές.
Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες πηγές ψευδαργύρου είναι ζωικής προέλευσης, επομένως τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν το κρέας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη.
Παρακάτω θα δείτε δύο λίστες με τις τροφές τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης που παρέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου.
Πηγές ψευδαργύρου ζωικής προέλευσης
– Μοσχαρίσια μπριζόλα: 9,5 mg/100g
– Μοσχαρίσιο φιλέτο: 5,4 mg/100g
– Χοιρινό λουκάνικο: 1,4 mg/100g
– Αρνί στήθος: 5,1 mg/100g
– Κοτόπουλο στήθος: 1,1 mg/100g
– Φέτα μπέικον: 2,2 mg/100g
– Στρείδια: 74 mg/90g
– Καβούρι: 6,5 mg/90g
– Σολομός: 0,6 mg/100g
– Σαρδέλες: 0,9 mg/100g
– Τσένταρ: 4,1 mg/100g
Πηγές ψευδαργύρου φυτικής προέλευσης
Αμύγδαλα: 3,3 mg/100g
Τόφου: 0,7 mg/100g
Καστανό ρύζι: 0,9 mg/100g
Μπιφτέκι από φασόλια: 1,7 mg/100g
Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε
Η συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και δευτερευόντως από το φύλο και από ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.