Γράφει ο Χάρης Βοντετσιάνος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων – Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η ωτοσκλήρυνση είναι μία κληρονομική πάθηση, αρκετά συχνή στην Ελλάδα, που το κύριο σύμπτωμά της είναι η βαρηκοΐα. Η αιτιολογία της δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως και υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς τη δημιουργία των ωτοσκληρυντικών εστιών στο κόκκαλο, που περιβάλει το λαβύρινθο, και τον κοχλία, που είναι το όργανο της ισορροπίας και της ακοής αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, πιο σωστός όρος είναι «Ωτοσπογγίωση», μία μεταβολική διαταραχή του οστίτη ιστού, που εμφανίζεται σε μικρές εστίες. Άρα, είναι τυχαίο γεγονός το που θα εμφανιστούν οι εστίες αυτές. Ανάλογα, λοιπόν, με το που θα υπάρξει ωτοσκληρυντική εστία, έχουμε και τη βαρηκοΐα, δηλαδή βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητήριο ή μικτού τύπου.
Στη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα, δεν μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά, οπότε η βοήθειά μας προς τον ασθενή είναι η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας, αν πραγματικά αυτό χρειάζεται. Στη βαρηκοΐα αγωγιμότητας και στη μικτού τύπου, όμως, υπάρχει χειρουργική ένδειξη, σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις.
Φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει, εκτός από τη χορήγηση φθοριούχου νατρίου και βιταμίνης D, με σχετικά αποτελέσματα ως προς την αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου.
Η χειρουργική θεραπεία ονομάζεται Αναβολοτομή και είναι μία μικροχειρουργική τεχνική, με άριστα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Η τεχνική δεν είναι καινούργια και ήδη υπάρχει αρκετή εμπειρία στους ωτοχειρουργούς που ασχολούνται με την ωτοσκλήρυνση.
Αυτό που έχει προστεθεί και πραγματικά βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη έκβαση της επέμβασης με λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα και επιπλοκές, είναι η χρήση των LASER.
Με ωτοχειρουργική εμπειρία και ενασχόληση για είκοσι χρόνια και χρήση του LASER Co2 στην αναβολοτομή τα τελευταία 12 χρόνια, πλέον εφαρμόζουμε την πλέον σύγχρονη τεχνική με χρήση ενδοσκοπίου 0ο και φορητού διοδικού LASER (980nm με ίνα 0,4mm FOX – ARC).
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η τοπική με σύγχρονη καταστολή. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείται και το κλασσικό ωτοχειρουργικό μικροσκόπιο. Το διοδικό LASER μας βοηθά να έχουμε αναίμακτη και ατραυματική τεχνική με ελάχιστο ερεθισμό του λαβυρίνθου και ως εκ τούτου να μειωθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής ζάλης και ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ταχύτερα. Το ενδοσκόπιο μας βοηθά να εξερευνήσουμε περιοχές του μέσου ωτός με μεγάλη μεγέθυνση και να αλλάξουμε τη γωνία πρόσβασης, όπως επιθυμούμε. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1 – 1.5 ώρα και ο ασθενής την επόμενη ημέρα πηγαίνει στο σπίτι του.
Πλεονεκτήματα
- Αναίμακτη τεχνική
- Ελάχιστα τραυματική τεχνική
- Μη ερεθισμός του λαβυρίνθου
- Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων όπως: επιπλέουσα πλάκα, προπετές προσωπικό νεύρο, παχιά πλάκα του αναβολέα
- Αποφυγή ενδοωτιαίας τομής
- Επισκόπηση και πρόσβαση του μέσου ωτός υπό γωνία
- Μεταβαλλόμενη μεγέθυνση ανάλογα με το πόσο πλησιάζει το ενδοσκόπιο στο χειρουργικό πεδίο
- Φορητότητα του διοδικού LASER, που μας επιτρέπει την χειρουργική επέμβαση σε κλινικές που δεν παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό
- Μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών (ζάλη).
Συμπερασματικά, οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να καλυτερεύσουμε την τεχνική μας, έτσι ώστε η έκβαση της επέμβασης να είναι άρτια και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ελάχιστες.