Αρχική Εκλαϊκευμένα Πόσο κοστίζει να ζεις στην Αγγλία

Πόσο κοστίζει να ζεις στην Αγγλία

από editor

Ανάμεσα σε πραξικοπήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις και γενικά έναν πλανήτη που βρίσκεται σε σύγχυση (είδες είμαι πάντα gentleman στις εκφράσεις μου), ήρθε η ώρα αγαπητέ μου φίλε να μιλήσουμε για το κόστος ζωής στην Αγγλία.

Κάπου εδώ να εξηγήσω (για να μην παρεξηγηθούμε) ότι το κόστος ζωής μπορείς να το χωρίσεις σε 2 κατηγορίες. Κόστος για αυτούς που μένουν στο Λονδίνο και κόστος για αυτούς που μένουν στην Αγγλία. Ξέρω ότι νόμιζες πως το Λονδίνο είναι στην Αγγλία αλλά δυστυχώς για αυτούς που μένουν εκεί δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι μια εντελώς ξεχωριστή πόλη στην πραγματικότητα με δικούς της κανόνες και δικά της κόστη. Η ζωή στο Λονδίνο μπορεί να στοιχίζει 2 ή 3 φορές περισσότερο απ’ ότι σε άλλες πόλεις της Αγγλίας. Οι μισθοί είναι κι αυτοί υψηλότεροι αλλά δεν ακολουθούν αυτούς τους ρυθμούς … ανάπτυξης. Οι τιμές αρχίζουν να γίνονται πιο λογικές όσο απομακρύνεσαι από το City, επανέρχονται σε τρελά νούμερα στα κέντρα κάποιων πόλεων όπως το Bristol και το Brighton και εκτοξεύονται σε κάποια προάστια στα οποία για να περάσεις με αμάξι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Lexus (έχουν κατανόηση αν τους πεις ότι περνάς μια κρίση τώρα και πούλησες την Maserati)

Στη σημερινή μας λοιπόν ανταπόκριση θα δούμε το κόστος σε μια άλλη μεγάλη πόλη της Αγγλίας. Προσωπικά έχω εικόνα από Liverpool, Manchester, Birmingham και τα περίχωρα τους.

Όπως καταλαβαίνεις το βασικότερο έξοδο είναι το ενοίκιο. Υπάρχει μια εικόνα ότι τα νοίκια στην Αγγλία είναι εξωπραγματικά. ΔΕΝ ισχύει (ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΟΥ ΕΙΠΑ, ΜΗ ΜΕ ΣΥΓΧΙΣΕΙΣ ).

Για να νοικιάσεις λοιπόν ένα σπίτι με 3 υπνοδωμάτια σε ένα ήσυχο, ασφαλές, καλό προάστιο χρειάζεται να δίνεις τον μήνα περίπου 700 με 800 λίρες (900 με 1000 ευρώ). Μιλάμε βέβαια για μονοκατοικία με κήπο, 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία και πιθανότατα 2 μπάνια. Οι τιμές ξεκινάνε από 600 λίρες για πιο παλιά σπίτια και για flats (διαμερίσματα). Μπορείς να βρεις και πιο οικονομικά αλλά θα μιλάμε για διαμερίσματα περίπου σαν αυτά στις προσφυγικές κατοικίες στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (αν είσαι “τυχερός” μπορεί να έχει και σε αυτά σφαίρες στους τοίχους). Αν λοιπόν κάνεις μια σύγκριση με την ενοικίαση μονοκατοικίας σε μια καλή συνοικία σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης (η σύγκριση δεν γίνεται με σημερινά δεδομένα που χαρίζονται διαμερίσματα και σπίτια, αλλά με την περίοδο που η Ελλάδα ακόμα λειτουργούσε σαν κανονική χώρα) θα δείς ότι το ενοίκιο παρ’ ότι είναι το βασικό έξοδο δεν είναι εξωπραγματικό. Αν δε έχεις χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, το κράτος σου επιδοτεί μέχρι 600 λίρες τον μήνα για ενοίκιο. ΤΟΝΙΖΩ ότι συγκρίνω με μονοκατοικίες σε καλά προάστια και ΝΑΙ είναι πιο ακριβά στην Αγγλία απλά δεν είναι εξωπραγματική η διαφορά.

Αλλά δεν αρκεί το ενοίκιο για να ζήσεις.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
100 λίρες τον μήνα δημοτικά τέλη
12 λίρες τον μήνα Tv Licence
110 λίρες τον μήνα ρεύμα και γκάζι
41 λίρες τον μήνα νερό
Αυτά είναι τα ανελαστικά έξοδα, 273 λίρες (315 ευρώ περίπου) τον μήνα και δεν έχω βάλει ακόμα κόστος κίνησης και κόστος super market. Τα ελαστικά έξοδα θα τα δούμε παρακάτω. Για να κάνεις μια σύγκριση με τους ελληνικούς λογαριασμούς υπολόγισε ότι στο δίμηνο θα έπρεπε να πληρώνεις περίπου 630 ευρώ για ρεύμα (μέσα στον λογαριασμό δημοτικά τέλη και ΕΡΤ) θέρμανση και νερό, το δίμηνο που έρχονται οι λογαριασμοί στην Ελλάδα.

Ας συνεχίσουμε. Το σούπερ μάρκετ (για μια οικογένεια με 4 μέλη) είναι της τάξης των 70/80 λιρών την εβδομάδα αν ψωνίζεις από μαγαζιά σαν το Aldi και το Lidl και 100/120 λιρών αν ανήκεις στην μεσαία τάξη και αποφασίσεις ότι σου κάνει ένα Morrisons, Tesco, Asda αλλά ψωνίζοντας κυρίως τα δικά τους brand και όχι τα επώνυμα. Μπορεί να πάει και παρακάτω είναι η αλήθεια (ένα 20%) αλλά καλό είναι να μιλάμε για μια μέση ποιότητα ζωής. Αν τώρα αποφασίσεις να πας σε High class super market θα πρέπει να αφήσεις στην είσοδο το P60 (κάτι σαν το ελληνικό Ε1 από την εφορία) και να έχει από 40.000 λίρες ετήσιο εισόδημα αλλιώς θα σε συνοδεύσουν έξω.
Tip:Μην δοκιμάσεις να κάνεις γεμιστά. Η μεγάλη ντομάτα (beef tomato) στοιχίζει περίπου 0,80 λίρες ( 1 ΕΥΡΩ) Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ. Γενικά για τύπους σαν εμένα που δεν τρώνε λαχανικά η ζωή είναι πιο ωραία.

uk-calling-posa-zeis-viewtag
Το τηλέφωνο έχει διάφορες τιμές ανάλογα με την χρήση αλλά με 30/40 λίρες (50 ευρώ) είσαι μια χαρά.

Αν έχεις και κινητό τότε υπολογίζεις άλλες 20 λίρες (25 ευρώ) τον μήνα, με ένα μέτριο πακέτο.

Κλείνοντας και με τα ελαστικά έξοδα λοιπόν πρέπει να υπολογίσουμε τις μετακινήσεις. Τα λεωφορεία και τα τρένα είναι ακριβά (ιδιωτικά βλέπεις) και οι ώρες που δουλεύουν ασύμφορες. Μπορεί δηλαδή για μια απόσταση 15 χιλιομέτρων από μια πόλη σε μια άλλη να πληρώσεις 3,5 λίρες (4,5 ευρώ) εισιτήριο και το λεωφορείο να περνάει κάθε μια ώρα. Τα δε δρομολόγια ξεκινάνε αρκετά αργά. Οπότε πάμε στο κόστος αυτοκινήτου.

Το να αγοράσεις αυτοκίνητο στην Αγγλία είναι οικονομικό. Μπορείς να βρεις αυτοκίνητο σε auction (δημοπρασία). Αν είναι δεκαετίας, με λίγα μίλια, που να ξεκινάει από 200 λίρες (240 ευρώ). Με 1500/2000 λίρες μπορείς να αγοράσεις ένα πραγματικά αξιόπιστο αυτοκίνητο από μαγαζί με μεταχειρισμένα.

Το πρόβλημα είναι λοιπόν με τα μηνιαία έξοδα. Την βενζίνη δεν την υπολογίζω καν διότι είναι διαφορετική για κάθε έναν. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι περίπου 12 λίρες τον μήνα ή 140 λίρες τον χρόνο ( 14,5 και 173 ευρώ αντίστοιχα). Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι η ασφάλεια. Ανάλογα με διάφορους παράγοντες η ασφάλεια του αυτοκινήτου μπορεί να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ από 500 λίρες (600 ευρώ) τον χρόνο και να φτάσει μέχρι και 1500/2000 λίρες (1800/2400 ευρώ) τον χρόνο.

Αν για παράδειγμα είσαι 35, παντρεμένος με παιδιά, δεν έχεις προξενήσει ποτέ ατύχημα, έχεις καμιά δεκαριά χρόνια δίπλωμα αλλά ΟΧΙ ΑΓΓΛΙΚΟ και είσαι στην χώρα μόλις 6 μήνες, για ένα αυτοκίνητο (renault clio δεκαετίας 1,4 κ.εκ.) αξίας περίπου 200 λίρες θα πληρώσεις περίπου 1200 λίρες τον χρόνο ή 120 λίρες (135 ευρώ) τον ΜΗΝΑ. Κάθε αυτοκίνητο έχει άλλη κοστολόγηση βέβαια και πριν αγοράσεις πρέπει να το τσεκάρεις. Μας έχει τύχει να αλλάξει άνθρωπος αυτοκίνητο και με τα ίδια στοιχεία, στην ίδια ασφαλιστική, μόνο επειδή άλλαξε το αυτοκίνητο (μάρκα γιατί χαρακτηριστικά ήταν τα ίδια περίπου) να του ζητήσουν 600 λίρες περισσότερες το έτος. Σε ένα χρόνο έχεις πληρώσει 6 (έξι/six) φορές το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Κάθε χρόνο βέβαια το ποσό πέφτει και μάλιστα σημαντικά (μπορεί και 30% μείωση)

Με αυτά και αυτά κάνεις μια πρόσθεση και έχεις ένα κόστος με όλα τα παραπάνω της τάξης των 1700 ευρώ (2000 ευρώ) τον μήνα για μια 4μελή οικογένεια με ένα αυτοκίνητο. Δεν είναι και λίγα. Αλλά με τον βασικό μισθό στα 1.000 λίρες (1200 ευρώ) τον μήνα (ΑΝ δουλεύεις full time) και με αρκετά επιδόματα αν δεν δουλεύουν και οι 2 γονείς (ή έστω έχουν εισόδημα κατώτερο των 16,000 λιρών/έτος) είναι υποφερτά.

Πηγή: viewtag.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει