Η διουρηθρική προστατεκτοµή (T.U.R.P) παραµένει ο «χρυσός κανόνας» στη χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (Β.P.H.)
Από τον Ιανουάριο του 2008, η εξάχνωση του προστάτη µε πλάσµα T.U.R.i.s (Trans Urethral Resection In Saline) προσφέρει µία ελάχιστα επεµβατική λύση στην κλασική διουρηθρική προστατεκτοµή.
Η µέθοδος χρησιµοποιεί ένα ειδικό ηλεκτρόδιο που κόβει και εξαχνώνει τον ιστό ανάλογα µε την επιλογή του χειρουργού.
Η θεραπεία της εξάχνωσης αφαιρεί τον προστάτη µε ελάχιστη παραγωγή θερµότητας γιαυτό και λέγεται «ψυχρή εξάχνωση». Αυτό επιτυγχάνεται, διότι µεταξύ του ηλεκτροδίου και του προστάτη δηµιουργείται ένα λεπτό στρώµα αερίου πλάσµατος γύρω από το ηλεκτρόδιο, το οποίο «γλυστρά» επάνω στον ιστό.
Η ενέργεια αυτή επιδρά στο πρώτο στρώµα των κυττάρων του προστάτη µε αποτέλεσµα η εξαέρωση ή η εξάχνωση να γίνεται ελεγχόµενα.
Γιαυτό η πλάσµα εξάχνωση µπορεί να χρησιµοποιηθεί και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που παίρνουν αντιπηκτικά φάρµακα και οι ασθενείς αυτοί µπορούν να συνεχίζουν την αντιπηκτική αγωγή. Τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα καταδεικνύουν ότι δεν εµφανίσθηκε καµία αιµορραγία κατά τη διάρκεια της επέµβασης, ούτε µετεγχειρητική αιµορραγία.
Η µέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιµη στους ασθενείς που υπάρχει κίνδυνος θροµβοεµβολικής επιπλοκής και είναι απαραίτητη η συνέχιση της αντιπηκτικής αγωγής.
Επίσης, λόγω της ασφαλούς και αποτελεσµατικής εκτοµής του προστάτη, η παραµονή του καθετήρα και η διάρκεια νοσηλείας είναι µόνο µία ηµέρα.
Τα πλεονεκτήµατα της εξάχνωσης είναι:
- Η µείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που εκλύεται και είναι µέχρι και 70% µειωµένη
- Η χρήση φυσιολογικού όρου κατά τη διάρκεια της επέµβασης, η οποία εξαλείφει τον κίνδυνο υδατικής δηλητηρίασης – σύνδροµο Τ.U.R.- µία σοβαρή επιπλοκή κατά τη διάρκεια των διουρηθρικών επεµβάσεων
- Το γεγονός ότι αν εµφανιστεί αιµορραγία, µπορεί να σταµατήσει γρήγορα χάρη στο ειδικό ηλεκτρόδιο
Νικόλαος Μπάγιας, Νικόλαος Κολέτσας, Σπυρίδων Χοϊδάς, Ουρολογικός Τοµέας και Τµήµα Λιθοτριψίας Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.