Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο ΥΥΚΑ.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εξάλειψη της “υγειονομικής φτώχειας” παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε δημόσια υγεία και φάρμακο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τους κκ. Κουρουμπλή και Ξανθό.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Αριστοτέλους, εμφανίστηκε αποφασισμένος να “συγκρουστεί με κάθε λογής συμφέροντα” που βρίσκονται στον τομέα του φαρμάκου, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται σε εφαρμογή ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Δημόσιας Υγείας, στη βάση του οποίου θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρόνοια.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, αφήνωντας κατά την έναρξη της ομιλίας του σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης γύρω από τους χειρισμούς της στο θέμα του ευαίσθητου χώρου της υγείας, παρουσίασε τις Πολιτικές της Κυβέρνησης ώστε “η υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας”, όπως είπε, “να γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο της χώρας”.
Όπως παραδέχθηκε, “το ΕΣΥ είχε και πριν από το Μνημόνιο προβλήματα”. Τόνισε όμως πως είναι φανερό ότι την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν πολιτικές που επέφεραν την απορρύθμιση και τη διάλυσή του, με αποτέλεσμα να “ζούμε μία πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Διότι η παραμονή μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο συμβάσεις και αριθμοί…”
Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύθηκε “με όραμα και βούληση” να αλλάξει την πραγματικότητα που έχει δημιιουργηθεί για την υγεία μέσα στην τελευταία 5ετία, οπότε και “η υγεία έγινε από Δικαίωμα, Εμπόρευμα“, αφού, όπως είπε, η περασμένη Κυβέρνηση δεν επεδίωξε εξοικονόμηση πόρων, αλλά εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δημιουργηθεί εμπορευματοποίηση των πάντων. Έκανε λόγο, δε, για αναίρεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συρρίκνωση των υποδομών, μείωση προσωπικού, αύξηση του χρόνου αναμονής, “συνταγή” που όπως είπε η νέα Κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να συνεχίσει, ειδικά δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες είναι ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στο ΕΣΥ.
Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Δημόσιας Υγείας
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Δημόσιας Υγείας θα στοχεύσει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις δεσμεύσεις της χώρας για ανάπτυξη και τις προεκλογικές εξαγγελίες. Θα περιλαμβάνει, δε, μεταρρυθμίσεις για την ανακούφιση τόσο των ασθενών, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα, τα βασικά μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έτσι όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Τσίπρα, είναι τα εξής:
1) Ισότιμη Πρόσβαση του πληθυσμού σε Δημόσια Υγείας και Φάρμακο: Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σύντομα θα υπάρξει και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα βασίζεται στην Ομάδα Εργασίας για τους Ανασφάλιστους, και στην οποία θα υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα, πρόβλεψη για διεύρυνση παροχών για φάρμακα και εξετάσεις.
2) Θέσπιση ευρύτερων μέτρων Πρόνοιας
3) “Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των Δομών”: Για τη διευκόλυνση αυτού του άξονα πολιτικής, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα γίνουν άμεσα 4.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς. Από το σύνολο των προσληφθέντων μάλιστα, οι 700 θα τοποθετηθούν μάλιστα κατά προτεραιότητα στα νησιά, στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσπρωτία.
4) Αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ
5) Διασφάλιση της λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ): Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού, ώστε να πάψει να υπάρχει πλέον το φαινόμενο των κλειστών κρεβατιών λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
6) Διασφάλιση λειτουργίας Ογκολογικών και Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
7) Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ): Η ΠΦΥ καθίσταται πυλώνας της πολιτικής υγείας, με στόχο να “ανακουφίσει το σύστημα”, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας
8) Ενίσχυση του ΕΣΥ
9) Παρεμβάσεις για το φάρμακο και τα Φαρμακεία
10) Νομοθετική ολοκλήρωση των διακαιωμάτων των ασθενών, με διατάξεις οι οποίες θα βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων Ασθενών: Σύμφωνα με τον Πρωθυπουρό μάλιστα θα ενισχυθούν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία και θα γίνουν Γραφεία Προστασίας Ασθενών
11) Ολοκλήρωση μέτρου για δημιουργία “Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς”
12) Διάλογος με Ένοπλες Δυνάμεις για την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων: Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τρόπους συνδρομής των στρατιωτικών σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.
13) Παροχή κινήτρων σε γιατρούς και προσωπικό για μετακίνησή τους σε άγονες περιοχές
14) Ενίσχυση της Τηλεϊατρικής
15) Κατάργηση της Διάταξης 39Α: Πρόκειται για τη διάταξη στην οποία βασίστηκε η “ρατσιστική”, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας, απόφαση για τη δημοσιοποίηση στοιχείων των οροθετικών γυναικών.
Όπως τόνισε πάντως ο Πρωθυπουργός η αρχή των μεταρρυθμίσεων δεν ξεκινά με την ομιλία του στο Υπουργείο Υγείας. Αντίθετα, υλοποιείται το τελευταίο δίμηνο και μάλιστα την Τετάρτη το βράδυ δημοσιεύθηκε και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η σχετική απόφαση με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Μέτρα για το Φάρμακο
Σε ό,τι αφορά το φάρμακο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και η αναδιοργάνωση του ΕΟΦ, ώστε να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για τις σχεδιασμένες πολιτικές. Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, με την παροχή άμεσων και έμμεσων κινήτρων.
Τρίτο πυλώνα θα αποτελέσει η καταπολέμηση της “διαφθοράς, της σπατάλης και της απάτης” στο χώρο της υγείας, στόχος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί με κάθε είδους συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ανακοίνωσε την ενιαιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας, ώστε να καταστεί ευκολότερη η πάταξη της απάτης, η οποία μέχρι σήμερα αντιστοιχεί στο 10% του προϋπολογισμού.