Αναλώσιμα μόνο για τις επόμενες 15 ημέρες υπάρχουν πλέον στα νοσοκομεία, όπως εκτιμούν οι προμηθευτές, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους ίδιους τους εκπροσώπους του κλάδου.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η συνεχιζόμενη τραπεζική αργία με την επιβολή του ελέγχου των τραπεζικών κεφαλαίων –η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα– δημιουργεί ήδη ασφυκτικό περιβάλλον στην αγορά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την δημόσια υγεία. Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο σκούρα για ορισμένα αναλώσιμα που αφορούν σε αντιδραστήρια αίματος και διαβητολογικά, τα οποία, σύμφωνα με τον ταμία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Κώστα Μαριάκη, έχουν ημερομηνία λήξης και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αποθηκευθούν.
Ο κ. Μαριάκης καταθέτει τον προβληματισμό του επίσης για το γεγονός ότι πολλοί οίκοι με τους οποίους συνεργάζεται ζητούν από όλους σχεδόν τους προμηθευτές την άμεση καταβολή της πληρωμής ή την πληρωμή εκ των προτέρων “Cash in Advance payment”, δηλαδή προ-πληρωμή του εμπορεύματος την ώρα που παλαιότερα δέχονταν πολύ πιο άνετα μια ανοιχτή πίστωση. “Γιατί συμβαίνει αυτό;”, ρωτάμε τον κ. Μαριάκη, “Είναι εκβιασμός άραγε;” “Όχι”, απαντά ο συνομιλητής μας, “είναι περισσότερο φόβος και όχι εκβιασμός, καθώς με τους εταίρους αυτούς, συνεργαζόμαστε αρμονικά εδώ και πολλά χρόνια”. “Φόβος απέναντι στην κυβέρνηση, θα λέγαμε καθώς τα capital controls και το γενικότερο κλίμα έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον και ανασφάλεια και επομένως οι εκπρόσωποι των ξέων οίκων φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους”.
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μαριάκης, υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση των αιτημάτων από την Ειδική Επιτροπή Τραπεζικών Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρά δε το γεγονός ότι οι προμηθευτές συναντήθηκαν και με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ο ίδιος ο υπουργός έδωσε εντολή να επισπεύδονται οι διαδικασίες και τα αιτήματα, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Όπως αντιλαμβάνεστε, συνεχίζει, οι προμηθευτές βρίσκονται σε πολύ βαθιά νερά και το ενδεχόμενο πνιγμού είναι ορατό πλέον: από την μία πλευρά τα capital controls, οι απαιτήσεις των ξένων συνεργατών για άμεση αποπληρωμή, από την άλλη οι οφειλές του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν το 1,2 δις ευρώ και στο βάθος οι απαιτήσεις του κράτους όπως ΦΠΑ, ΙΚΑ, φόρος εισοδήματος, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό περιβάλλον για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.