Εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει αλλαγές στο κυκλοφορούν DNA όγκου, βοηθώντας πιθανόν τους γιατρούς να εντοπίζουν πολύ νωρίτερα την υποτροπή του μελανώματος, αναφέρει νέα έρευνα από τη Βρετανία.
Επιστήμονες του Cancer Research ανακάλυψαν ότι η εξέταση αίματος εντοπίζει μεταλλάξεις στο DNA του όγκου υποδεικνύοντας πιθανή αντίσταση στο φάρμακο ή υποτροπή-κάτι που θα μπορούσε να επιτρέπει να αρχίσει η αγωγή πιο νωρίς και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς.
Αν και η έρευνα ήταν μικρή και οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ακρίβεια του τεστ πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερη δοκιμή πριν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές, οποιαδήποτε πιθανότητα να βελτιωθεί ο τρόπος παρακολούθησης του καρκίνου θα βελτιώσει την αγωγή.
Ο Dr. Peter Johnson, δήλωσε ότι το να μπορούμε να παρακολουθούμε τον καρκίνο σε πραγματικό χρόνο καθώς εξελίσσεται μετά από αγωγή έχει μεγάλη δυναμική για τον τρόπο που παρακολουθούμε τον καρκίνο και παρεμβαίνουμε για να σταματήσουμε την επιστροφή του.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 364 δείγματα 214 ασθενών χρησιμοποιώντας ανάλυση όλων των γονιδίων του ανθρώπου και στοχευμένη ανάλυση του κυκλοφορούντος DNA του όγκου.
Χρησιμοποίησαν την εξέταση για να παρατηρήσουν την ανταπόκριση στην αγωγή και τον εντοπισμό των όγκων που αντιστέκονται σε αυτή. Εντός του κυκλοφορούντος DNA του όγκου οι ερευνητές ανακάλυψαν μεταλλάξεις σε γονίδια όπως τα NRA and PI3K, που όπως δηλώνουν οι ερευνητές μπορούν να επιτρέπουν στους όγκους να αντιστέκονται στην αγωγή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Discovery.